Hänt i föreningen

2024

Den 14 feb hölls årsmöte i Malungs folkhögskola där ny styrelse röstades fram. Deltagarna bjöds på kaffe och smörgås och fick lyssna till Eva Tander från biodlarföreningen. Hon berättade mycket intressant om bin och biodling.

2023

Gammaldags jul

Vi samlades traditionsenligt i Limedsforsen för att tillsammans binda kransar och julpyssla. Mycket trevligt med god samvaro och fika med kakbuffé. Många fina kransar, tomtar och granrisbollar tillverkades.

Trädgårdsvandring hos Hanna Bloemer

På trädgårdsvandring hos Hanna i Malung fick vi se många fina odlingar och fick tips och inspiration.

Besök hos Perjos Lars Halvarsson i Mosätra

Perjos Lars bjöd oss till Mosätra där vi fick se en gammal fäbod och fick lyssna till berättelser om fäbodlivet både förr och i nutid.

Dagstur Leksand – Hildasholm och Siljansnäs

2022

Trädgårdsvandring hos Teres

Efter Moniques trädgård fortsatte vi vidare till den underbara moderna trädgården hos Teres i Dala-Järna. Teres har koll på nya sorter av liljor så som Pink Giant som är imponerande och säkert 1,5 meter höga samt andra asiatiska sorter . Syren, syrenhortensia och blodplommonträ på stam och håller fin form ! Jättefint! Teres har räknad sina olika funkiosorter och det var 12 stycken.

Trädgårdsvandring hos Monique

Den 16/7 besökte vi Moniques gamla gård i Dala Järna. Monique berättade för oss om gårdens historia, ett gammalt hus som byggdes 1640. Monique har en mysig fäbod trädgård med damm och gamla blommor, Ornäs Björk, hästkastanj och roliga platser för barnbarnen i trädgården. Monique snickrar och svetsar själv. Fåglarna har fina bo i trädgården. Vi avslutade med fläder- och syrensaft provning.

Trädgårdsvandring hos Monica

Det kom många från Zontrotsarna för att få inspiration och se vad man kan göra med en inte så stor trädgård. Wow! Ornäs Björk, pioner, rosor, prydnadsgräs, två trädgårdsdammar med guldfiskar, två växthus och olika uteplatser för att sitta och njuta av det man har skapat.

Tusen trädgårdar 3/7

Den 3/7 öppnade Olga upp sin trädgård genom tusen trädgårdar och då var alla välkomna att besöka hennes trädgård. Olga har ni fått lite mer erfarenhet om vad det innebär att anordna detta och tycker det var en mycket intressant dag. Hon kommer naturligtvis anmäla trädgården till nästa år igen. Vi önskar att det öppnas fler trädgårdar för allmänheten i vårt hårda klimat.

Spontant besök hos Jan Daugaard som ändå lockade många besökare som vanligt! Det var ”odlarprat” och sedan smakade vi på god mat som Jan själv odlat och producerat. Tack Jan för en välsmakande , inspirerande och mycket intressant dag.

Besök hos Stabergs bergmansgård

Tack zontrotsarna för en trevlig sommardag tillsammans. Det var en intressant utflykt till Stabergs bergsmansgård. Vi fick en guidning av Lotta som berättade lite historia om gården. Här på en av bilderna skrev vi en zontrotsarnahälsning i gästboken. Sen fick vi en rundvandring i trädgården, en stor välordnad odling av gamla grönsaker och blommor i barockträdgården. De som inte har haft möjlighet att vara med under besöket rekommenderas att besöka dem.